Lingerie

In het ideale geval was je lingerie nadat deze één of twee keer gedragen is. Was lingerie bij voorkeur op de hand en voeg een fijnwasmiddel toe. Delicate kant en borduurwerk gaan veel langer mee als ze voorzichtig op de hand gewassen worden. Vul een wasbak met lauw water (max 30°C) en weinig wasmiddel, dompel de lingerie herhaaldelijk onder. Zorg ervoor dat de lingerie in beweging blijft. Wring het artikel niet uit en laat het zeker niet wrijven of schuren. Spoel uit met helder lauw water (max 30°C) tot het wasmiddel volledig is verdwenen.

Gaat je voorkeur uit naar wassen met de wasmachine? Bij het wassen in de wasmachine moet je altijd een waszakje gebruiken! Vul de trommel tot maximaal 1/3, bij voorkeur met andere kleine artikelen. Zet de machine op een programma met een laag aantal toeren. Kies voor een temperatuur van 30°C of een cyclus voor delicate was. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel voor delicate was.

Volg de gebruiksaanwijzing van de wasmiddelen op. Gebruik nooit een bleekmiddel, wasverzachter of een wolwasmiddel.

Wees heel zorgvuldig met voorgevormde- en push-up bh’s, deze kunnen sneller indeuken en daarom moet je ze zeker niet centrifugeren.

Na het wassen kan de nog vochtige bh met de hand weer voorzichtig een beetje in vorm getrokken worden. Berg lingerie pas op als deze volledig droog is. Lingerie mag niet gestreken worden.

Badmode

Vermijd het dragen van badkleding in de sauna of jacuzzi. Dit leidt tot snellere slijtage. Vermijd contact met chloor en zonnebrandcrème. Alleen badkleding gefabriceerd met 100% polyester is chloorbestendig en kan gebruikt worden in het zwembad.

Was je haar niet uit met shampoo zolang je de badkleding nog draagt. Dit kan de materialen aantasten. Spoel badkleding na gebruik onmiddellijk uit in helder lauw water.

Was badkleding in koud water met wasmiddel. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel voor delicate was. Laat het nooit een nachtje weken. Wring het ook nooit uit.

Stop badkleding nooit in de droogtrommel. Het kan vlak gedroogd worden of op een droogrek. Berg badkleding pas op als het volledig droog is.

Witte was zoals t-shirts

Zweet en deodorant kunnen heel vervelende vlekken veroorzaken. In witte kleren zijn ze geel van kleur en moeilijk tot niet te verwijderen. je wilt natuurlijk mooie witte shirts dragen en niet telkens nieuwe kleding hoeven kopen. Er bestaan heel veel simpele middeltjes om gele vlekken te verwijderen, maar het is handig om te weten dat de vlekken worden veroorzaakt door een reactie van je zweet op het aluminium of het parfum in je deo. Koop daarom deodorant zonder aluminium en/of parfumstoffen, het is beter om te voorkomen dan genezen.

Je kan de gele vlekken ook insmeren of bespuiten met glansspoelmiddel dat je normaal gebruikt voor in de vaatwasser. Laat dit een paar uur intrekken en was het getroffen kledingstuk gewoon in je wasmachine zoals je normaal ook zou doen. Waarschijnlijk zie je nu nog maar heel weinig van de vlek en grote kans dat hij helemaal verdwenen is. Het werkt ook goed bij wat oudere vlekken.

Nog zo’n wondermiddel is azijn. Voor het beste resultaat moet je natuurazijn gebruiken. Vul een emmer met warm water en doe er een flinke scheut azijn bij en laat je kleren hier een paar uurtjes intrekken. Was daarna met een normaal wasprogramma.

Zijn ondanks alle bovengenoemde tips de vlekken nog steeds niet verdwenen, laat het shirt of overhemd met gele of grauwe waas of vlekken dan drogen in de zon. Het is de meest natuurlijke manier om was weer heel mooi wit te krijgen, want direct zonlicht laat de vlekken verbleken en werkt vaak beter dan chemische vlekverwijderaars.